wtorek, 24 stycznia 2017

Krem czosnkowy



Zima! Choróbska! Nie dam się ;) Zjem zupę czosnkową i odstraszę przeziębienie oraz wszystkich w swoim otoczeniu ;)
Do dzieła:

Składniki:
- 2,5 główki czosnku - około 20 ząbków
- 1,5 cebuli
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- 5 dużych ziemniaków
- bulion warzywny
- śmietana/ mleko kokosowe
- dynia do chrupania :)
- sól, pieprz

Wykonanie:
- Czosnek obieramy i kroimy na drobno, podsypujemy solą żeby puścił to co ma najlepsze. Pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy.
- Do garnka wrzucamy czosnek i podsmażamy go. Ja smażyłam na maśle i oleju kokosowym. Kiedy się delikatnie zarumieni, dodajemy cebulę i pietruszkę. Dajemy im czas żeby się zrobiły.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Kiedy warzywa w garnku lekko zmiękną, dorzucamy ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem tak, żeby przykryć.
- Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Blendujemy i doprawiamy wg. uznania. Zupkę można złagodzić i zabielić dodając śmietanę lub mleko kokosowe.




Smaczności :)
Sier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz