niedziela, 2 kwietnia 2017

Wegański pasztet z soczewicy

Planujecie piec pasztet na Święta? To ja mam propozycję - tym razem zróbcie wegański pasztet z zielonej soczewicy z dodatkiem żurawiny, nie pożałujecie <3 Na pewno będzie smakował całej rodzinie, również mięsożercom! Jest pyszny i można go przygotować naprawdę bardzo szybko ;)

Ja swój przygotowałam w oparciu o przepis z książki "Jadłonomia" Marty Dymek.

Składniki:
200 g suchej zielonej soczewicy
100 g suchej kaszy jaglanej
100 ml oleju rzepakowego (+ do smażenia)
2 średnie cebule
5 łyżek suszonej żurawiny
ok. 3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonego lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
(w oryginale również 2 goździki i troszkę cząbru - ale i bez tego pasztet jest doskonały)

  • Soczewicę gotujemy do miękkości ok. 35-40 min (2 szklanki wody na szklankę suchej soczewicy). Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st.
  • Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy.
  • Do naczynia wrzucamy kaszę, soczewicę oraz cebulę (wcześniej należy wyjąć liście i ziele). Dodajemy olej, sos sojowy oraz przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę - można użyć blendera ręcznego lub malaksera. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dosypujemy suszoną żurawinę i wszystko mieszamy.
  • Gotową masę wykładamy do keksówki blaszanej wyłożonej papierem lub silikonowej (np. 23x9 cm). Pieczemy ok. 40 min.


Smacznego!
Ptyś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz