czwartek, 2 marca 2017

Najlepsze na świecie Tiramisu

Dobra, będę nieskromna ale uważam, że to jest najlepsze tiramisu jakie jadłam na świecie. 
Na swoją obronę powiem, że nie tylko ja tak uważam :)

Przygotowanie jest turbo łatwe więc czym prędzej do dzieła!!!

Podane składniki to wręcz idealna ilość na 4 szklanki do whisky.
- 250gram serka mascarpone 
- 3 jajka
- 50-60 gram cukru
- 120gram biszkoptów
- niecała szklanka mocnej kawy
- rum lub inny alkohol
- kakao do posypania

1. Mascarpone rozgniatamy widelcem w misce tak, żeby zrobiła się z tego bardziej masa niż jeden wielki kawał sera (jak po wyjęciu z opakowania).
2. Żółtka ubijamy razem z cukrem na jasną, prawie białą masę. Ja dodaję około 55 gram cukru. Moim zdaniem to jest idealna proporcja słodyczy do goryczy kawy z rumem. Ale jeśli ktoś lubi bardzo mało słodkie desery, można dać mniej.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę tak żeby po odwróceniu miski do góry nogami piana dalej się trzymała.
4. Żółtka z cukrem łączymy z mascarpone spokojnie mieszając łyżką lub widelcem.
5. Dodajemy pianę delikatnie mieszając łyżką lub widelcem. Masa nie musi być bardzo jednolita.
6. Biszkopty zamoczone w kawie z rumem (nie żałujcie go :) układamy na dnie naczynia. Powinny wchłonąć tyle płynu żeby nie kapał z nich (wkładamy biszkopt dosłownie na chwilkę). W razie czego trzeba lekko odcisnąć nadmiar płynu.
7. Nakładamy warstwę masy. Układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i potem drugą warstwę masy.
8. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (można przykryć folią plastikową).

Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!!!!!

Rurka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz