Dziś prosty i pyszny deser z kaszy jaglanej. Można go słodzić na wiele sposobów - wegańsko, miodkiem, cukrem, kajmakiem... co tylko do głowy przyjdzie lub jest w lodówce ;)
Hyc!
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- maliny - standardowe pudełeczko
- banan
- sok z cytryny
Do osłodzenia kaszy:
- banan
- daktyle
- kajmak
- miód
- cukier
Akurat w lodówce miałam resztkę kajmaku więc go zużyłam. Kolejną wersje zrobię słodzoną bananem lub daktylami. Polecam kombinować :)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy na miękko. Po ugotowaniu blendujemy na gładki krem razem ze słodzidłem. Jeśli padło na banana, warto go skropić sokiem z cytryny, żeby nie zrobiła się ciemna papka.
- Połowę malin rozgniatamy i gotujemy w garnuszku, doprowadzając do konsystencji gęstszego soku. Resztę zostawiamy do dekoracji.
- Na wystudzony krem wylewamy gotowane maliny i dokładamy resztę, lekko rozdrabniając. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem można udekorować bananem z dodatkiem soku z cytryny.
Smaczności :)
Sier
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń