czwartek, 6 lipca 2017

Chłodnik


Chłodnik, czyli najlepsza zupa na upały. Jedna z moich ulubionych do robienia, bo nietrudna, przyprawianie jest banalne, szybko się robi no i jest pyszna! Jest przez to wygodna do robienia na w plenerze, czyli np. na spływie :). 
 

Składniki na 5 porcji :

- pęczek botwinki (wraz z małymi buraczkami)
- pęczek rzodkiewki
- 6 małych ogórków
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 1 litr maślanki
- 1 duża śmietana 12%-18%
- sok z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- 2,5-3 łyżeczki cukru.

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, a ogórki i buraczki obrać ze skóry.
Ogórki, rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.
Posiekać koperek i szczypiorek, wymieszać wraz z przygotowanym ogórkiem i rzodkiewką. Następnie posypać podaną ilością soli, wymieszać i odstawić - warzywa zmiękną i puszczą wodę, o to nam chodzi.
Buraczki zetrzeć na tarce na normalnych oczkach. Pozbyć się liści i drobno pokroić łodyżki botwinki. Starte buraczki wraz z posiekanymi łodygami umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem ok 10 min. Następnie zdjąć garnek z ognia, można lekko ostudzić, ale ja nigdy nie czekam ;-), i  dodać pozostałe warzywa. Dodać maślankę, śmietanę, sok z cytryny, pieprz i cukier. Wymieszać i jeść! Na pewno jest pyszne!

Chłodnik można podawać z jajkiem.

Smaczności!

Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz