To połączenie chodziło za mną od dawna i w końcu udało mi się to ubrać w formę ciasta. Warto było. Daktyle z pomarańczą robią robotę na tyle, że pewnie za jakiś czas zaproponuje inne wykorzystanie tego cuda :). Przedstawię dwie opcje spodu - jedno kruche i jedno miękkie bez pieczenia ( "- Ale które pan woli? - aa, ja wiem? w zależności, nie powiem pani " )
Który spód ?
Ja bardzo lubię kontrasty :), więc jestem fanką kruchych (szczególnie klasycznych maślanych) spodów do tart, których kawałki najwygodniej mi jeść w ręku. Co innego z niepieczonym spodem, dzięki któremu tarta ma miękką konsystencję w całym przekroju i dobrze je się ją widelczykiem z talerzyka.
Wszystkie poniższe składniki zostały przemnożone przez współczynnik (>1) kuchennego podżeracza. (Szczególnie uważajcie na krem daktylowy, bo nie będzie co na tartę położyć ;) )
Składniki :
(opcja 1) Spód - kruche ciasto :-1 szklanka kaszy mannej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-120 g oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
-6 łyżek kakao
- 100 g cukru
-1 łyżeczka siemienia lnianego (wymieszanego wcześniej z 2 łyżeczkami wody )
-5 łyżek wody
Wykonanie spodu kruchego :
Składniki suche dokładnie wymieszać w misce. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku, dodać do suchych składników i zagnieść dodając także siemię lniane oraz wodę. Ułożyć na blaszce tak aby ciasto było także na brzegach. Piec 20 min w 180 stopniach(opcja 2) Spód miękki :
- 2 szklanki słonecznika
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 duży, dojrzały banan,
- 1 duży, dojrzały banan,
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie spodu miękkiego :
Zblendować wiórki i słonecznik, nastepnie dodać banana, kakao i zagnieść całość. Ułożyć na blaszce (również na brzegach)Składniki cd.:
Masa:300 g daktyli
250 g orzechów ziemnych ( ja używam ziemnych solonych i takie mi najbardziej smakują w tym połączeniu)
jedna duża pomarańcza
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
100 ml mleka kokosowego
3/4 opakowania skórki pomarańczowej ( na wierzch)
Wykonanie masy daktylowo pomarańczowej :
Zblendować orzechy ziemne do powstania masła orzechowego.Zblendować pomarańczę i zalać nią daktyle. Odstawić na pół godziny. Zblendować całość i odstawić na 15 min (żeby jeszcze namiękło #niechkaszanamoka) . Ponownie blendować i połączyć z wcześniej przygotowanym masłem orzechowym.
Wyłożyć na spód tarty.

Wykonanie polewy:
Czekoladę i mleko kokosowe podgrzać na wolnym ogniu (ciągle mieszając) w garnuszku do rozpuszczenia i połączenia się składników. Kiedy trochę ostygnie polać na przygotowaną tartę. Posypać skórką pomarańczową.Tartę chłodzić przez ok 2 godziny w lodówce.

Smacznego !
Aneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz