czwartek, 28 kwietnia 2016

Tarta daktylowa z pomarańczą i orzechami ziemnymi (vegan)


To połączenie chodziło za mną od dawna i w końcu udało mi się to ubrać w formę ciasta. Warto było. Daktyle z pomarańczą robią robotę na tyle, że pewnie za jakiś czas zaproponuje inne wykorzystanie tego cuda :). Przedstawię dwie opcje spodu - jedno kruche i jedno miękkie bez pieczenia ( "- Ale które pan woli? - aa, ja wiem? w zależności, nie powiem pani " )

Który spód ?
Ja bardzo lubię kontrasty :), więc jestem fanką kruchych (szczególnie klasycznych maślanych) spodów do tart, których kawałki najwygodniej mi jeść w ręku. Co innego z niepieczonym spodem, dzięki któremu tarta ma miękką konsystencję w całym przekroju i dobrze je się ją widelczykiem z talerzyka.

Wszystkie poniższe składniki zostały przemnożone przez współczynnik (>1) kuchennego podżeracza. (Szczególnie uważajcie na krem daktylowy, bo nie będzie co na tartę położyć ;) )

Składniki :

(opcja 1) Spód - kruche ciasto :
-1 szklanka kaszy mannej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-120 g oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
-6 łyżek kakao
- 100 g cukru
-1 łyżeczka siemienia lnianego (wymieszanego wcześniej z 2 łyżeczkami wody )
-5 łyżek wody

Wykonanie spodu kruchego :

Składniki suche dokładnie wymieszać w misce. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku, dodać do suchych składników i zagnieść dodając także siemię lniane oraz wodę. Ułożyć na blaszce tak aby ciasto było także na brzegach. Piec 20 min w 180 stopniach

(opcja 2) Spód miękki :
- 2 szklanki słonecznika 
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 duży, dojrzały banan, 
- 2 łyżki  gorzkiego kakao


Wykonanie spodu miękkiego :

Zblendować wiórki i słonecznik, nastepnie dodać banana, kakao i zagnieść całość. Ułożyć na blaszce (również na brzegach)

Składniki cd.:

Masa:
300 g daktyli
250 g orzechów ziemnych ( ja używam ziemnych solonych i takie mi najbardziej smakują w tym połączeniu)
jedna duża pomarańcza

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
100 ml mleka kokosowego
3/4 opakowania skórki pomarańczowej ( na wierzch)

Wykonanie masy daktylowo pomarańczowej :

Zblendować orzechy ziemne do powstania masła orzechowego.
Zblendować pomarańczę i zalać nią daktyle. Odstawić na pół godziny. Zblendować całość i odstawić na 15 min (żeby jeszcze namiękło #niechkaszanamoka) . Ponownie blendować i połączyć z wcześniej przygotowanym masłem orzechowym.
Wyłożyć na spód tarty.



Wykonanie polewy:

Czekoladę i mleko kokosowe podgrzać na wolnym ogniu (ciągle mieszając) w garnuszku do rozpuszczenia i  połączenia się składników. Kiedy trochę ostygnie polać na przygotowaną tartę. Posypać skórką pomarańczową.

Tartę chłodzić przez ok 2 godziny w lodówce.



Smacznego !
Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz