
Sezon na rabarbar trwa! Dlatego nie zwlekajmy i póki cieszy nasze oczy na straganach - kupujmy i wykorzystujmy. Na pewno lubicie ciasta i tarty z rabarbarem oraz różne przetwory czy kompot... a co powiecie na owsiankę z rabarbarem? ;) Powiedzcie TAK, bo jest pyszna!
Składniki (na dwie duże porcje):
- ok. 300 g rabarbaru
- 2 małe banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2,5 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Myjemy łodygi rabarbaru i odkrawamy ich końcówki. Następnie obieramy je i kroimy na ok. 1-1,5 cm kawałki. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy rabarbar, wlewamy dwie łyżki wody i posypujemy łyżką cukru i łyżką cukru wanilinowego. Mieszamy, rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 min - rabarbar musi być miękki, ale nie rozpadający się.
Do garnuszka wlewamy 2,5 szklanki wody i szczyptę soli. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy kilka minut. Dodajemy cynamon i mieszamy. W miseczce rozgniatamy banany widelcem na "papkę". Zdejmujemy owsiankę z gazu, dodajemy banany i mieszamy. Banany to ostatnio mój ulubiony słodzik :> Wlewamy owsiankę do miseczek, a na wierzchu kładziemy rabarbar.
(0,5 szklanki wody można zastąpić mlekiem - dodajcie je pod koniec gotowania, żeby owsianka się nie przypalała)
Taka owsianka jest idealna na wiosenne śniadanie. Smacznego!
Agata vel Ptyś
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz