środa, 25 maja 2016

Owsianka z rabarbarem


























Sezon na rabarbar trwa! Dlatego nie zwlekajmy i póki cieszy nasze oczy na straganach - kupujmy i wykorzystujmy. Na pewno lubicie ciasta i tarty z rabarbarem oraz różne przetwory czy kompot... a co powiecie na owsiankę z rabarbarem? ;) Powiedzcie TAK, bo jest pyszna!

Składniki (na dwie duże porcje):

  • ok. 300 g rabarbaru
  • 2 małe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2,5 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Myjemy łodygi rabarbaru i odkrawamy ich końcówki. Następnie obieramy je i kroimy na ok. 1-1,5 cm kawałki. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy rabarbar, wlewamy dwie łyżki wody i posypujemy łyżką cukru i łyżką cukru wanilinowego. Mieszamy, rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 min - rabarbar musi być miękki, ale nie rozpadający się.

Do garnuszka wlewamy 2,5 szklanki wody i szczyptę soli. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy kilka minut. Dodajemy cynamon i mieszamy. W miseczce rozgniatamy banany widelcem na "papkę". Zdejmujemy owsiankę z gazu, dodajemy banany i mieszamy. Banany to ostatnio mój ulubiony słodzik :> Wlewamy owsiankę do miseczek, a na wierzchu kładziemy rabarbar.


(0,5 szklanki wody można zastąpić mlekiem - dodajcie je pod koniec gotowania, żeby owsianka się nie przypalała)

Taka owsianka jest idealna na wiosenne śniadanie. Smacznego!

Agata vel Ptyś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz