6 naleśników
1 pęczek szparagów
1 serek maskarpone
1 cytryna
0,5 pęczka koperku
odrobina świeżej kolendry
sól
pieprz
1. Smażymy naleśniki, każdy wedle swoich preferencji.
2. Szparagi obieramy [białe mniej więcej do połowy, zielone pewnie nawet mniej, ale wszystko na oko, w zależności od tego czy stwardniałe czy nie], zdrewniałe końcówki trzeba odkroić.
3. Szparagi gotujemy przez 10 min w lekko posolonej i posłodzonej wodzie [po pół łyżeczki wystarczy].
4. Siekamy koperek [1/4 pęczka] i kolendrę, ocieramy skórkę z cytryny.
4. Siekamy koperek [1/4 pęczka] i kolendrę, ocieramy skórkę z cytryny.
[Sok z cytryny na oko i do smaku - żeby były lekko czuć cytrynę i żeby serek lepiej rozsmarowywał się ale nie może być zbyt płynny bo wycieknie z naleśników]
6. Naleśniki smarujemy serkiem, układamy 2-3 szparagi, zawijamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
[Koperek można zastąpią pietruszką, myślę że odrobina świeżej mięty też zrobi robotę :)]
7. Zapiekamy przez 15-20 min, w piekarniku nastawionym na ~180-200 stopni.
Podawać posypane koperkiem i skropione cytryną!
Voila! Smacznego.
Rurka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz