piątek, 20 maja 2016

Sezonowa carbonara


Znowu szparagi! 
Poszukując przepisu na prosty obiad ze szparagami postanowiłam wypróbować ten na carbonarę w trochę innej formie. Proste, smaczne i sezonowe. (przepis zaczerpnięty z www.kwestiasmaku.com)

Składniki:
(na dwie porcje)

150 g makaronu spaghetti
ok. 10 szparagów
80 g surowego, wędzonego boczku
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
30 g twardego sera (parmezan/grana padano)

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach zostawiając główki.
Pokrojony w kosteczkę boczek smażymy przez kilka minut na patelni, dodajemy posiekany czosnek  i starte łodygi szparagów oraz ich główki. Całość podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy natkę i 3/4 startego sera i roztrzepujemy widelcem.
Na patelnię przekładamy ugotowany makaron i mieszamy z jej zawartością.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane jajka cały czas mieszając.
Na koniec posypujemy pozostałym serem.

Smacznego!
Beza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz