wtorek, 14 czerwca 2016

Indyk w cytrusach i imbirze z dodatkami

Składniki [2 porcje]

200g piersi z indyka
2 pomarańcze
1 cytryna
korzeń imbiru
5 marchewek
150g ryżu
świeża mięta
tymianek [świeży lub suszony]
kurkuma
chilli/pieprz cayenne
sos sojowy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Indyk:
1. Mięso kroimy w kawałki 'gulaszopodobne', zalewamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem, odrobiną chili [wedle preferencji co do ostrości]
2. Wyparzamy pomarańcze i cytrynę. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i połowy cytryny.
3. Dodajemy do indyka obie skórki, sok z całej [lub półtorej] pomarańczy i całej cytryny, starty korzeń imbiru [około 2-3cm]
4. Mieszamy, odstawiamy na 20-30min.
5. Smażymy aż mięso zmięknie [w zasadzie to wychodzi duszenie przy ilości soku jaki jest w marynacie] a sos lekko odparuje

Pieczona marchewka:
1. Obieramy marchewkę i kroimy wzdłuż na połówki lub dodatkowo w poprzek na pół [w zależności od długości]
2. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, poleamy odrobiną oliwy, solimy, kładziemy kilka gałązek świeżego tymianku lub posypujemy suszonym, układamy na wierzch 4 plasterki pomarańczy
3. Pieczemy na ~200st, około 15-20min - ale na oko, tak żeby marchewka była lekko chrupka

Ryż:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem 0.5 łyżeczki kurkumy i trzema gałązkami świeżej mięty

Podajemy wszystko razem, ozdobione z listkiem mięty/bazylii lub posypane czymś zielonym dla ozdoby :)

Smacznego :)
Rurka

PS. Polecam ryż albo marchewkę jako dodatki do innych dań! Są pyszne :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz