piątek, 17 czerwca 2016

Tarta z rabarbarem, truskawkami i bezą



Połączenie kruchego, maślanego ciasta z kwaśnym rabarbarem i słodką bezą. Truskawki dodaję, bo pasują idealnie do rabarbaru i trochę łagodzą jego kwaśność. Spieszmy się póki te sezonowe przysmaki są dostępne. Ciasto robiłam 3-krotnie i myślę, że na tym nie skończę. Nie próbuję innego przepisu, bo ten jest moim ulubionym :) 

Idąc po kolei, od spodu : ciasto kruche,  rabarbar, kruszonka, truskawki, beza

Poniżej składniki na 1 tartę. Jeśli ktoś chciałby upiec dużą blachę tego ciasta, mnożyłabym wszystkie składniki razy 2.


Składniki :

1) ciasto kruche:
- 210 g mąki krupczatki
- 140 g masła
- 70 g cukru
- 1 żółtko ( białko idzie do bezy)

2) kruszonka:
- 90 g mąki pszennej typ 450-550
- 50 g masła
- 40 g cukru
- cukier wanilinowy
- żółtko (białko idzie do bezy)

3) rabarbar
- 500 g rabarbaru (netto, czyli bez zbędnych elementów)
- 2 łyżki cukru

4) truskawki
- 600 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru

5) beza
- 2 białka (z dużych jaj ! )
- 100 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie :

1) ciasto kruche:
Mąkę, masło, cukier umieścić w misce. Oddzielić dokładnie żółtko od białka. Żółtko użyć w tym punkcie,a białko wykorzystać do bezy (pkt 5). Wszystko zagnieść umieścić w zamrażarce na ok 0,5 godz

2) kruszonka
Mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy umieścić w misce. Oddzielić dokładnie żółtko od białka. Żółtko użyć w tym punkcie,a białko wykorzystać do bezy (punkt 5). Wszystko zagnieść umieścić w zamrażarce na ok 0,5 godz

3) Rabarbar
 Rabarbar umyć, pokroić (nie trzeba obierać). Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i 'smażyć' na małym ogniu ok 5-10 min bez pokrywki.

4) Truskawki
(Przygotowujemy oddzielnie od rabarbaru) Truskawki wrzucić na patelnię, posypać cukrem, i 'smażyć' na małym ogniu przez ok 10 min, co jakiś czas mieszając, po to aby puściły sok. Odsączyć truskawki, a wytrącony sok zlać do kubka, dodać miętę, zalać wrzątkiem i się napić :)

5) Beza
(bezy można zrobić więcej, wykonując ją np z 4 białek. Wtedy dodać 200 g cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Ja jednak robię jej mniej, wykorzystując po prostu pozostałe po cieście białka)
Białka ubić na sztywną pianę - sztywną to znaczy sztywną ;-). Kiedy białka się ubiją dodawać bardzo stopniowo cukier ( po ok 1 płaskiej łyżce), ciągle ubijając. Ubijać, dodawać cukier, ubijać dodawać cukier, ubijać... Cukier musi się pomału włączać do białek, musi się w nich rozpuścić. Po dodaniu całego cukru, ubijać jeszcze przez ok 2-3 minuty, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze ok minutę.

- Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wyjąć ciasto kruche 1) i pokroić je na plasterki na formę. Starać się formować zmarznięte ciasto, wypełniając całą 'blachę' równomiernie, po brzegi. Wstawić na 10 min do piekarnika.
- Wyciągnąć ciasto i wyłożyć na nim rabarbar.
- Wyjąć kruszonkę, pokroić ją w plastry i ułożyć je równomiernie na rabarbarze.
- Wstawić do piekarnika na 10 min.
- Wyciągnąć ciasto, rozłożyć równomiernie truskawki - większe owoce, można poprzecinać na pół.
- Nałożyć bezę i wstawić do piekarnika na 25 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i piec jeszcze przez 20 min. Wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i studzić przez ok godziny, po to aby nie opadła beza.

Wyjąć, zaprosić znajomych i jeść ! A potem iść pobiegać =.='

Smaczności !!
Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz