Kruche ciasto maślane z owocami ?
Zawsze !
Składniki:
1) Kruchy spód:
- 210 g mąki pszennej typ 450-550
- 140 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
2) budyń :
- jedno opakowanie budyniu
waniliowego/śmietankowego**
- 3 łyżki cukru
3) owoce:
- 400 g rabarbaru
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki cukru
4) kruszonka:
- 180 g mąki pszennej typ 450-550
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 cukry wanilinowe
** Budyń można także zrobić samem
używając mąki ziemniaczanej i mąki pszennej i masła (szczegóły niżej)
Wykonanie :
1) Mąkę, masło, cukier, żółtko
umieścić w misce, a następnie zagnieść do momentu równomiernego wymieszania się
składników. Wstawić do lodówki na ok ½ godz.
2) Z 300 ml mleka, odlać pół
szklanki i wymieszać w nim proszek. Pozostałą część mleka podgrzać i dodać
cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać pozostałe mleko wraz z
wymieszanym proszkiem. Gotować jeszcze ok 1-2 min ciągle mieszając
3)Rabarbar i jabłka umyć i pokroić
w kawałki OKOŁO 1cmx1cm. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i cynamonem,
podgrzewać co jakiś czas mieszając przez ok 10-15 min, tak aby owoce delikatnie
zmiękły.
4) Wszystkie składniki na kruszonkę
umieścić w misce i zagnieść.
5)
-Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
- wyjąć ciasto kruche 1) z
lodówki i wyłożyć nim równomiernie formę tak, aby wypełniała całość aż po
brzegi.
- wstawić do piekarnika na 10
min,
- wyjąć ciasto z piekarnika,
wyłożyć na nim budyń oraz owoce, posypać kruszonką
- Piec przez 30-40 min. Kruszonka
ma być lekko złocista, ale jeszcze nie brązowa.
6) Następnie wyjąć ciasto i jeść ! (nam szybko poszło w 4 osoby)
Pasują do tego lody waniliowe :)
Smaczności !
Aneczka
Aneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz