środa, 22 czerwca 2016

Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkiem cynamonem budyniem i kruszonką








Kruche ciasto maślane z owocami ? Zawsze !
 

Składniki:

1) Kruchy spód:
- 210 g mąki pszennej typ 450-550
- 140 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
2) budyń :
- jedno opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego**
- 3 łyżki cukru
- 300 ml mleka
3) owoce:
- 400 g rabarbaru
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki cukru
4) kruszonka:
- 180 g mąki pszennej typ 450-550
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 cukry wanilinowe
** Budyń można także zrobić samem używając mąki ziemniaczanej i mąki pszennej i masła (szczegóły niżej)

Wykonanie :

1) Mąkę, masło, cukier, żółtko umieścić w misce, a następnie zagnieść do momentu równomiernego wymieszania się składników. Wstawić do lodówki na ok ½ godz.

2) Z 300 ml mleka, odlać pół szklanki i wymieszać w nim proszek. Pozostałą część mleka podgrzać i dodać cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać pozostałe mleko wraz z wymieszanym proszkiem. Gotować jeszcze ok 1-2 min ciągle mieszając

      *jeśli chcemy zrobić budyń samemu. Na tą ilość mleka, gotowy proszek zastępujemy 1 czubatą    łyżką mąki ziemniaczanej i 1 płaską łyżką mąki pszennej oraz łyżką masła.

3)Rabarbar i jabłka umyć i pokroić w kawałki OKOŁO 1cmx1cm. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i cynamonem, podgrzewać co jakiś czas mieszając przez ok 10-15 min, tak aby owoce delikatnie zmiękły. 

4) Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść.
5)
-Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
- wyjąć ciasto kruche 1) z lodówki i wyłożyć nim równomiernie formę tak, aby wypełniała całość aż po brzegi.
- wstawić do piekarnika na 10 min,
- wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nim budyń oraz owoce, posypać kruszonką
- Piec przez 30-40 min. Kruszonka ma być lekko złocista, ale jeszcze nie brązowa.

6) Następnie wyjąć ciasto i jeść ! (nam szybko poszło w 4 osoby)

Pasują do tego lody waniliowe :)
 
Smaczności !
Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz