czwartek, 2 czerwca 2016

Muffiny z kajmakiem


Kajmakowa słodycz<3
Nie jest to może super-fit-zdrowy deser, ale za to pyszny:) Czasami można chyba zaszaleć!
(przepis pochodzi z: www.kukbuk.com.pl)

Składniki:
200 g masy kajmakowej
300 g mąki pszennej (ja dałam 150 g mąki pełnoziarnistej i 150 pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml jogurtu naturalnego
100 cukru trzcinowego
2 jajka
125 g roztopionego masła
pół łyżeczki cynamonu
1 średnie jabłko, najlepiej kwaśne

Na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g masła
3 łyżki cukru



Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Robimy kruszonkę: w misce ugniatamy zimne, pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i rozrabiamy aż do uzyskania grudkowatych okruszków. Chłodzimy w lodówce.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy jajka, cukier, jogurt, cynamon i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełniamy wyłożone papilotkami foremki do muffinów (do połowy wysokości). Nakładamy kajmak i przykrywamy go ciastem. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 25-30 minut.

Smacznego!
Beza




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz