
Na zdjęciu oba typy :)
Wszelkie placki, naleśniki są świetne jako pierwsze, drugie śniadanie, kolacja, sprawdzają się na pikniki, do pracy.. wszędzie :). Wersję roślinną opracowałam, bo rzadko mam składniki na wersję klasyczną. Wegańskie przepisy pozwalają na zrobienie czegoś pysznego z niczego, bo okazuje się, że do ciasta wcale nie jest konieczne jajko, mleko, masło, śmietana. Nie jestem weganką, ale uwielbiam przepisy roślinne za ich prostotę i to, że używa się produktów bardzo podstawowych i mało przetworzonych.
Wszelkie placki, naleśniki są świetne jako pierwsze, drugie śniadanie, kolacja, sprawdzają się na pikniki, do pracy.. wszędzie :). Wersję roślinną opracowałam, bo rzadko mam składniki na wersję klasyczną. Wegańskie przepisy pozwalają na zrobienie czegoś pysznego z niczego, bo okazuje się, że do ciasta wcale nie jest konieczne jajko, mleko, masło, śmietana. Nie jestem weganką, ale uwielbiam przepisy roślinne za ich prostotę i to, że używa się produktów bardzo podstawowych i mało przetworzonych.
Przedstawię Wam dzisiaj dwie wersje, obie uwielbiam i obie
są pyszne. Wegańskie są trochę bardziej zbite i chyba bardziej pożywne :)
Tym razem jako dodatek mleko kokosowe (wytrącona bardziej
stała część) oraz truskawki. Ale oczywiście sprawdzi się wszystko owocowe,
kremowe, jogurtowe. Moim zdaniem naaaaaajidealniejsze jest masło orzechowe i syrop klonowy, ale wypada
po tym pobiegać :) Na
sucho też są pyszne.
Składniki na pancakes wegańskie:
1 szkl. płatków owsianych zwykłych
2 szkl. wody 1 ½ szklanki mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
1/4 szklanki cukru drobnego
½ banana
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki oliwy
Szczypta soli
|
Składniki na pancakes klasyczne
1 ¼ szkl maślanki
1 ¼ szkl mąki pszennej
¼ szkl cukru drobnego
1 jajko
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki oliwy
Szczypta soli
|
Wykonanie :
Zblendować płatki owsiane z wodą, możliwie dokładnie < ok 1-2 min
blendowania>
Dodać pozostałe składniki i nadal blendować
Odstawić na ok 20 min
|
Wykonanie:
Wszystko zblendować
Odstawić na ok 20 min
|
Smażyć na małym- średnim ogniu, na suchej patelni (jeśli na to
pozwala) lub z kroplą tłuszczu.
|
Smakują doskonale nawet po 2 dniach :)
Smaczności !
Aneczka
Smaczności !
Aneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz