piątek, 3 czerwca 2016

Pancakes- wersja wegańska i klasyczna



 
Na zdjęciu oba typy :)
Wszelkie placki, naleśniki są świetne jako pierwsze, drugie śniadanie, kolacja, sprawdzają się na pikniki, do pracy.. wszędzie :).  Wersję roślinną opracowałam, bo rzadko mam składniki na wersję klasyczną. Wegańskie przepisy pozwalają na zrobienie czegoś pysznego z niczego, bo okazuje się, że do ciasta wcale nie jest konieczne jajko, mleko, masło, śmietana. Nie jestem weganką, ale uwielbiam przepisy roślinne za ich prostotę i to, że używa się produktów bardzo podstawowych i mało przetworzonych.

Przedstawię Wam dzisiaj dwie wersje, obie uwielbiam i obie są pyszne. Wegańskie są trochę bardziej zbite i chyba bardziej pożywne :)

Tym razem jako dodatek mleko kokosowe (wytrącona bardziej stała część) oraz truskawki. Ale oczywiście sprawdzi się wszystko owocowe, kremowe, jogurtowe. Moim zdaniem naaaaaajidealniejsze  jest masło orzechowe i syrop klonowy, ale wypada po tym pobiegać :) Na sucho też są pyszne.

Składniki na pancakes wegańskie:


1 szkl. płatków owsianych zwykłych
2 szkl. wody
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
1/4 szklanki cukru drobnego
½ banana
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki oliwy
Szczypta soli

Składniki na pancakes klasyczne


1 ¼ szkl maślanki
1 ¼ szkl mąki pszennej
¼ szkl cukru drobnego
1 jajko
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki oliwy
Szczypta soli





Wykonanie :


Zblendować płatki owsiane z wodą, możliwie dokładnie < ok 1-2 min blendowania>
Dodać pozostałe składniki i nadal blendować

Odstawić na ok 20 min

Wykonanie:


Wszystko zblendować



Odstawić na ok 20 min

Smażyć na małym- średnim ogniu, na suchej patelni (jeśli na to pozwala) lub z kroplą tłuszczu.

Smakują doskonale nawet po 2 dniach :)

Smaczności !

Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz