Postanowiłam przetestować wegańskie kotlety na obiad. Jest z tym trochę roboty, ale są naprawdę smaczne i sycące! Przepis pochodzi ze strony weganon.pl, ale tam porcja jest jak dla mnie ogromna:D
Zatem poniżej okrojona wersja z proporcjami na około 6 kotlecików.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- pół szklanki suchej soczewicy
- 1 szklanka pestek słonecznika
- pół szklanki otrąb owsianych
- pół słoika suszonych pomidorów w oleju
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki tymianku
- sól i pieprz

Słonecznik dokładnie mielimy i wsypujemy do miski. Dodajemy otręby, posiekaną natkę, majeranek, paprykę i tymianek.
Marchewkę ścieramy na tarce lub mielimy malakserem z odcedzonymi suszonymi pomidorami. Mieszamy z pozostałymi składnikami w misce. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na około 30 minut.
Formujemy kotlety i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach około 20-25 minut.
Można podawać z dipem z jogurtu, majonezu i koperku.
Smacznego!
Beza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz