
składniki (na 5 porcji) :
200 g cebuli (jedna średnia)
200 g kurek
10 jaj
Sól – do smaku (ok ½ łyżeczki)
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić w kostkę i lekko podsmażyć/udusić (ok
10 min).
Kurki umyć i oczyścić z piasku i leśnych paprochów, następnie pokroić i wrzucić na patelnię do cebulki, dodać sól. Razem dusić/smażyć ok pół godziny. Jeśli wytrąci nam się woda, to trzymać na ogniu tak długo, aż odparuje.
(Tak przygotowane kurki można zapasteryzować w słoiku lub zamrozić. Nie wolno mrozić surowych kurek bo po rozmrożeniu będą gorzkie. )
Kurki umyć i oczyścić z piasku i leśnych paprochów, następnie pokroić i wrzucić na patelnię do cebulki, dodać sól. Razem dusić/smażyć ok pół godziny. Jeśli wytrąci nam się woda, to trzymać na ogniu tak długo, aż odparuje.
(Tak przygotowane kurki można zapasteryzować w słoiku lub zamrozić. Nie wolno mrozić surowych kurek bo po rozmrożeniu będą gorzkie. )
Do przygotowanych kurek wbić jajka i usmażyć jajecznicę.
Smacznego !!
Aneczka
Smacznego !!
Aneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz