środa, 13 lipca 2016

Jajecznica z kurkami



Jajeczniecznica z kurkami to najlepsza jajecznica ze wszystkich jajecznic. Kurki są pysznym dodatkiem do sosów na bazie śmietany, ale nie będę komplikować. Kurki, cebula i jajka robią bardzo robotę.

składniki (na 5 porcji) :


200 g cebuli (jedna średnia)
200 g kurek
10 jaj
Sól – do smaku (ok ½ łyżeczki)

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić w kostkę i lekko podsmażyć/udusić (ok 10 min).
Kurki umyć i oczyścić z piasku i leśnych paprochów, następnie pokroić i wrzucić na patelnię do cebulki, dodać sól. Razem dusić/smażyć ok pół godziny. Jeśli wytrąci nam się woda, to trzymać na ogniu tak długo, aż odparuje.

(Tak przygotowane kurki można zapasteryzować w słoiku lub zamrozić. Nie wolno mrozić surowych kurek bo po rozmrożeniu będą gorzkie. )
Do przygotowanych kurek wbić jajka i usmażyć jajecznicę.

Smacznego !!
Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz