środa, 28 września 2016

Omlet jajeczny z warzywami


 Dla fanów jajek na miękko :) Omlet z warzywami to ostatnio moje ulubione śniadanko :) Bez większej filozofii, ale trzeba pilnować czasu, żeby nie ściąć żółtek. Dobra, ze ściętymi i tak będzie pyszne ;-)

Składniki (Porcja dla 1-2 osób) :

4 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
1 średni pomidor
1 łyżeczka masła klarowanego/oleju kokosowego bezzapachowego
3 łyżki drobno startego sera - u mnie oscypek
2 szczypty soli
1/4 łyżeczki tymianku
1/8 łyżeczki pieprzu

dodatki warzywne:

wersja 1 : 1 szklanka drobno posiekanych brokuł
wersja 2 : 1 duży liść jarmużu (łodygi nie dodajemy)
                1 mała papryka
wersja 3 : ok 1 szklanki swieżego szpinaku
wersja 4 : - na co macie ochotę :)

Wykonanie:

Warzywa drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię wraz z tłuszczem, zmniejszyć ogień, dodać 1 szczyptę soli i dusić pod przykryciem przez ok 5 min.
Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień w celu odparowania wody, warzywa mieszać co chwilę.
W międzyczasie rozdzielić żółtka od białek (postarać się, żeby żółtka były całe). Do białek dodać szczyptę soli, tymianek i pieprz i niedbale ubić (ok 10 sekund ręcznego ubijania)- do momentu zapienienia i zabielenia białek, dłużej  nie trzeba.
Kiedy woda odparuje (czas duszenia warzyw na patelni to ok 8-10 min), zmniejszyć ogień do minimum, wylać białka, następnie przykryć i trzymać tak białka ok 2 min. Nie mieszać :)
Po tym czasie, drewnianą łyżką zrobić w lekko ściętych białkach malutkie wgłębienia, w których umieszczamy po jednym żółtku. Posypujemy serem, przykrywamy i trzymamy na malutkim ogniu ok 8 minut - do ścięcia się białka. Nie mieszać :)

Smaczności !!
Aneczka  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz