czwartek, 3 listopada 2016

Krem orzechowo-czekoladowy aka domowa 'nutella'

Forma końcowa tego co chcemy przygotować w dużej mierze zależy od mocy blendera i cierpliwości miksującego. Przy dobrym blenderze i dużej cierpliwości otrzymamy konsystencję nutelli, przy słabszych wynikach tych dwóch czynników - będzie to bardziej pasta orzechowo-czekoladowa.
Nie zmienia to faktu że jest pyyyycha!

Składniki [na jeden słoiczek dżemowy]:

~200gram orzechów laskowych
~1,5 mlecznej czekolady
Kilka łyżek mleka
Łyżka kakao

Przygotowanie:

1. Orzechy prażymy na patelni przez kilka minut aż zaczną ładnie pachnieć a skórka będzie łatwo odchodzić.
2. Podprażone orzechy wysypyjemu na ściereczkę/ręcznik papierowy i pocierając o blat albo w rękach obieramy ze skórek. Dobrze żeby większość orzechów została obrana bo wtedy nie będzie tego gorzkawego posmaku w kremie. Ale też bez przesady - nie bądźmy nadgorliwi.
3. Orzechy wrzucamy do blendera i mielemy na gęstą masę albo na masło albo krok dalej - aż masło zacznie się upłynniać. Wszystko to zależy od rodzaju blendera i cierpliwości. Wieść  niesie, że przy dobrym blenderze i tak trzeba blenodwać nawet ponad 10 min aż masa zacznie się upłynniać.
Dobrze jest zblendować orzechy do takiej konsystencji żeby nie był to suchy proszek tylko żeby olej przynajmniej zaczął się wydzielać.
Pomocny jest w tym młynek do kawy jak ktoś ma słaby blender.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z orzechami.
5. Mleko doprowadzamy do wrzenia i studzimy lekko i dodajemy kakao.
6. Dodajemy do masy małymi porcjami tak aż uzyskamy preperowaną kosystencję.
Tutaj już rzecz gustu co bardziej lubicie.

Można czekoladę zastąpić zestawem mleko+kakao+miód do posłodzenia. Proporcje wtedy na oko, ale pewnie koło szklanki mleka powinno być ok.

Gotowe i pyszne!!
Polecam do chałki, babeczek czy po prostu łyżkami prosto do buzi :)
Rurka



1 komentarz: