wtorek, 22 listopada 2016

Tarta czekoladowo-pomarańczowa z rumem !



Tarta pomarańczowa już była, ale ostatnio stary przepis został poddany tuningowi. Więcej pomarańczy i więcej podkreślających to wspaniałe połączenie akcentów - wyszło dobrze, ludzie pytają o przepis ;-)
Gorzka czekolada, pomarańcze i rum, a to wszystko bez cukru, czyli kolejna porcja przepisów na słodycze nie-słodycze ! :) 


Składniki (okrągła blacha ok 22 cm*)

 na spód:
- 2 szklanki słonecznika
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka pasty daktylowej/miodu/konfitury
- 50 ml rumu

Masa:
- 300 g daktyli
- 300 g orzechów ziemnych solonych (lub masła orzechowego)
- sok z ok. jednej dużej pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
+ 2 duże pomarańcze do położenia na wierzchu masy

Polewa:
- 2 gorzkie czekolady 70%
- ok 150 ml soku z pomarańczy (u mnie wyciskany z pomarańczy)
- skórka otarta z jednej pomarańczy.


Opcjonalnie : skórka pomarańczowa do ozdoby.

Wykonanie :

Daktyle zalać sokiem z pomarańczy - soku mniej więcej do poziomu daktyli.Odstawić na czas robienia spodu, lub jeśli macie czas to na ok godzinę.
Słonecznik oraz wiórki zmielić blenderem na sypki pyłek. Dodać pozostałe składniki (kakao, rum, pastę daktylową) i zagnieść - ma być gliniaste, nie kleić mocno do rąk podczas wykładania na formie. jeśli stwierdzicie, że jest za bardzo "maziowate" dodajć kakao, ewentualnie więcej wiórek.
Spód wyłożyć na dnie formy - ja wykładam tak, aby sięgał do brzegów formy.
Daktyle wraz z sokiem pomarańczowym zblendować, w międzyczasie dodać skórkę z pomarańczy. Jeśli daktyle odpowiednio nie namiękły i nie blendują się całkowicie, należy jeszcze odstawić na kilkanaście minut, ponownie zblendować, ewnetualnie ponownie odstawić i ponownie zblendować - zależy od poziomu wysuszenia daktyli.
Orzechy ziemne zblendować do konsystencji masła orzechowego, następnie dodać wcześniej zblendowane pomarańczowe daktyle i całość zblendować do połączenia się składników - uwaga na blender: masa jest dość lepka i łatwo przegrzać sprzęt. Lepka ale pyszna - uwaga nie podjadać za dużo :) Masę wyłożyć na przygotowany wczesniej spód.

Dwa pomarańcze obrać ze skórki, pojedyncze kawałki także obrać z zewnętrznej skórki. Kawałki miąższu podsmażyć na patelni - ok 5 min na dużym ogniu, tak zeby puściły trochę soku, który zlewamy do szklanki i który przyda nam się do polewy.Uzupełnić ilość soku, tak żeby odpowiadała 150 ml. Sok pomarańczowy wraz z połamaną na kawałki czekoladą, umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle  mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, a składniki połączą, dodać skórkę z pomarańczy.
Kawałki pomarańczy wyłożyć na masie, całość polać rozpuszczoną czekoladą i ozdobić.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (tj 4-5). Przed krojeniem chłodzić w lodówce.

Smaczności !
Aneczka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz