poniedziałek, 19 grudnia 2016

TARTA CYTRYNOWO - MIGDAŁOWA





Ciasto:
300 g mąki
200 g schłodzonego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
sól – szczypta
zimna woda

Masa cytrynowa:
3 jaja
4 cytryny
150 g cukru
150 g zmielonych migdałów
100 ml gęstej śmietany lub śmietanki kremówki

Formę do tarty (o średnicy 25 cm) nasmarować masłem. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać masło pokrojone w kostkę, następnie dodać cukier puder, szczyptę soli oraz żółtko. Wyrabiać cierpliwie, aż do uzyskania gładkiej masy. Można się wspomóc dodając 1 łyżkę zimnej wody. Uformować kulę, przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 4mm, a następnie starannie wyłożyć nim spód i boki tartownicy. Przy pomocy wałka odciąć usunąć jego nadmiar ciasta z krawędzi formy, wygładzić brzegi. Spód ciasta nakłuć widelcem w kilku miejscach. Formę z ciastem wstawić do lodówki na pół godziny.
Gotowe ciasto przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli (wyłącznie na czas pieczenia). Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 190 °C. Ostrożnie zdjąć folię z fasolkami i piec aż do momentu gdy ciasto się delikatnie zarumieni tj. ok. 5-10 minut.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę po czym wycisnąć sok.
W osobnej misce ubić jaja z cukrem. Dodać zmielone migdały, śmietanę i ponownie lekko ubić. Dodać sok oraz skórkę z cytryn i całość wymieszać. Masę cytrynową wylać na podpieczony spód, a następnie wstawić do piekarnika na 25 minut  w temperaturze 170 °C.
Wierz tarty można przyprószyć cukrem pudrem lub udekorować zblanszowanymi plasterkami cytryny.


Tarta zyskuje na smaku następnego dnia i idealnie nadaje się na zimowe świąteczne wypieki ;)

Smaczności,
Olga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz