niedziela, 12 marca 2017

Kruche maślane ciasto kokosowe z czarną porzeczką


Dla fanów prostoty i przegryzających się smaków. Ciasto jest bardzo maślane, niby proste i podstawowe, ale to połączenie mnie ( i nie tylko mnie) bardzo urzekło. Nie testowałam, ale czuję, że byłoby pyszne z lodami śmietankowymi <3 Kurczę.. lubię kruche ciasta ;-)

Składniki (blacha do tarty):

Spód:
190 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
100 g (połowa kostki) pasty kokosowej (creamed coconut*)
50 g wiórków kokosowych

owoce:
0,5 kg powideł z czarnej porzeczki (lub czarnej porzeczki + 3 łyżki cukru)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
60 g masła
120 g mąki 
60 g cukru pudru
100 g (połowa kostki) pasty kokosowej 

* pasta kokosowa - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Jest pyszna :) 100% kokosa 

Wykonanie:

Składniki na spód (1): mąkę, cukier puder, masło, pastę kokosową oraz wiórki umieścić w misce i zagnieść, następnie dodać żółtko i całość ponownie wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce/zamrażarce minimum 0,5 godziny.

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść w misce, następnie schłodzić w lodówce/zamrażarce minimum 0,5 godziny. 

Powidła wymieszać razem z mąką ziemniaczaną.

Schłodzone ciasto wyłożyć na blasze, tak aby było też na ściankach formy, następnie wyłożyć na to przygotowane owoce i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach przez 30-40 min - aż kruszonka i brzegi zacznie delikatnie brązowieć. 

Smaczności!
Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz