sobota, 18 listopada 2017

Kokosanki

Inspirację znalazłam na blogu Ani Starmach . Kokosanki wychodzą idealne. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pozostałe po jajkach żółtka możemy wykorzystać do zrobienia przepysznej domowej chałki

Składniki (na około 20 sztuk):

4 białka
szczypta soli
200 g wiórków kokosowych
60 g masła
130 g cukru
+ czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Masło wraz z cukrem (130 g) umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i ubijać przez około minutę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wymieszać używając miksera na wolnych obrotach około pół minuty. Nastepnie dodać wiórki połączone z cukrem i masłem i powolnymi ruchami wymieszać całość
Wykładać porcje o objętości około 1 łyżki na blachę wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut - aż będą zarumienione.

Mam nadzieję, że też je polubicie! :)

Smaczności!
Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz