środa, 29 czerwca 2016

Wegańskie Bounty




Dobrze, że jest Weganon, który na swoim blogu umieszcza takie cuda i można je odtwarzać w domu. Dobrze, że jest Mery, która wczoraj zrobiła to ciasto :)  Minęły 3 godziny od zjedzenia kawałka tego ciasta, a ja wciąż o nim myślę =.=’ Nie, nie jest to kolejny wegański jagielnik kokosowy. Jest to wspaniałe, kremowe BOUNTY. Ja się zakochałam… 

Przepis z bloga : http://weganon.pl/2016/06/weganskie-ciasto-bounty.html

Składniki (okrągła forma 20 cm ):

1)      Na spód:
– 100 g czekolada 70%



– szklanka wiórków kokosowych – 5 łyżek ciekłego mleka kokosowego – 3 łyżki syropu z agawy/ klonowego
2)      Masa kokosowa:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka nerkowców – pół szklanki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – 4 łyżki jasnego syropu z agawy/ klonowego – 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego (powyżej 17% tłuszczu) wstawiona na kilka godzin do lodówki (musimy wstawić do lodówki, żeby wytrąciły się odpowiednie warstwy, które użyjemy oddzielnie wykonując poszczególne warstwy ciasta)
3)      Polewa:
– 100g czekolady 70%
– pół szklanki ciekłego mleka kokosowego – 2 łyżki jasnego syropu z agawy lub cukru kokosowego – wiórki lub płatki kokosowe do posypania

Wykonanie:

1) Podgrzać mleko z syropem. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Przygotowaną masę wyłożyć w formie.

2) Nerkowce namoczyć w wodzie kilka godzin. Odcedzić i zblendować. Dodać syrop , olej oraz stałą część mleka kokosowego i wymieszać wszystko wciąż blendując. Uzyskany krem wymieszać z wiórkami i wyłożyć w formie.

3) Podgrzać mleko z syropem. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia się składników. Ostudzić do temperatury pokojowej. Wylać na białą masę i posypać wiórkami lub płatkami

Ciasto wstawić na kilka godzin do zamrażarki a później przenieść do lodówki

Smaczności
Mery (pisała Aneczka, bo Mery pewnie robi właśnie jakieś reakcje chemiczne ;) )

1 komentarz: