piątek, 24 marca 2017

Sałatka z kaszą bulgur, brokułami i fetą

Na szybki, lekki lunch - sałatka z brokułami, fetą, pestkami słonecznika, na bazie kaszy bulgur. Pyszna, prosta i zdrowa!



Składniki:
* 350 g mrożonych lub świeżych brokułów
* 100 g kaszy bulgur
* 40 g pestek słonecznika
* 150 g sera typu feta
* łyżka musztardy (np. sarepskiej)
* łyżka soku z cytryny
* 3-4 łyżki oliwy
* mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
* cukier, sól, pieprz

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Brokuła rozdzielamy na różyczki i blanszujemy -  zanurzamy je w gorącej wodzie i zostawiamy na kilka chwil (1-2 minuty), następnie chłodzimy zimną wodą.
W tym czasie pestki słonecznika lekko podprażamy na patelni - zdrowiej byłoby to pominąć, ale czego nie robi się dla walorów smakowych ;)
Do miski przesypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy pokrojone na ok. 2 cm kawałki brokuły, przesypujemy pestki słoneczka. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
Czas na dressing - mieszamy musztardę, sok z cytryny, oliwę, wyciskamy ząbek czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odstawiamy na chwilę sosik, a następnie polewamy sałatkę i mieszamy. Sałatka na 2-3 porcje.



Polecam sałatkę na pudełkowy lunch do pracy lub szkoły  :>
Smacznego!
Ptyś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz