poniedziałek, 9 stycznia 2017

Tarta z pieczarkami, szpinakiem, nutą chilli na jaglanym spodzie


No pyszna ;-)

 

Składniki na spód (średnica tarty 30 cm) :

1 szkl. suchej kaszy jaglanej
2 jajka
50 g masła klarowanego
pęczek szczypiorku
3/4 łyżeczki soli

Składniki na masę:

200 g pieczarek
1 średnia cebula
dwie duże garści szpinaku świeżego (lub ok 100 g mrożonego)
1 szkl. śmietanki 30 %
2 jajka
200 ml sosu paprykowego np. z tego przepisu / ewentualnie dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego *
100 g startego parmezanu (można więcej)
1/2 łyżeczki soli + (szczypta podczas smażenia pieczarek i cebulki)
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
płaska łyżeczka posiekanej papryczki chilli 

·         Wyjdzie kremowo pomidorowy , ale też godny uwagi :3

Wykonanie:

Spód:
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy gorącą wodą ( inaczej będzie wyczuwana goryczka). Następnie kaszę przełożyć do garnka, dodać 2 szklanki wody i ugotować kaszę, do momentu aż wchłonie całą wodę. Odstawić i wystudzić. Dodać masło, sól, szczypiorek, jajka i wymieszać całość. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Przełożyć ciasto do formy na tartę ( tak aby było też na brzegach) i podpiec w piekarniku – 15 min.

Masa:
Cebulkę zeszklić na patelni wraz z odrobiną tłuszczu. Dodać posiekane pieczarki, szczyptę soli, i smażyć całość przez ok 10-15 min. Dodać szpinak. Kiedy szpinak zmięknie, zdjąć z ognia i przełożyć całość na podpieczony jaglany spód.  


W misce wymieszać śmietankę, jajka, oraz krem paprykowy (/ pomidorowy) przyprawy wraz z chilli oraz ser, następnie wylać na przygotowany spód. Piec 30 min w 175 stopniach. 


 Smaczności !!
Aneczka

2 komentarze:

  1. Jest pyszna. Robiłam już wersję z samą cebulą a dzisiaj była cukinia, cebula i kurczak, a niezmienny spód i masa:) moja rodzina ją pokochała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyłko, muzyka na nasze uszy :) ściskamy ! :)

    OdpowiedzUsuń