poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Kakaowy wegański krem z daktyli (z 3 składników)





Wegański krem czekoladowy to jak dla mnie, odkrycie tego roku. Przepyszny, słodki i TRZYSKŁADNIKOWY (woda w pamięci :) ) . Nie może się nie udać, proporcje dobiera się wg upodobania. Podczas ostatniego spotkania Habagrzanek miałyśmy okazję zrobić małe daktylowo – orzechowe laboratorium i porównać różne połączenia.


Składniki (na mniejszy słoik):

- 1 szkl. daktyli
- ½. orzechów (do wyboru: ziemne niesolone, solone, nerkowce, laskowe, słonecznik id)
- 1 płaska łyżka gorzkiego kakao

Powyższe proporcje są bardzo elastyczne i w jakikolwiek sposób tego nie zmieszamy, uzyskamy przepyszny krem, który będzie każdemu smakował :)
 


Sprzęt:

Blender (najwygodniej ręczny + kielichowy)

Wykonanie :

 Daktyle zalać wrzątkiem ( poziom wody = poziomowi daktyli w szklance/naczyniu) i odstawić na 15- 30 min.  Następnie zblendować razem z wodą.
Zblendować orzechy ( wg upodobania - krócej jeśli chcemy mieć kawałeczki orzechów, lub dłużej - wtedy zblendują się do masła orzechowgo.).
Połączyć wszystko wciąż blendując i dodać kakao. 




Miałyśmy okazje przetestować połączenia takie jak :
1. Daktyle + kakao + orzechy ziemne solone
2. Daktyle + kakao + orzechy nerkowca
3. Daktyle + kakao + słonecznik
4. Daktyle + orzechy ziemne solone
5. Daktyle + orzechy nerkowca
6. Daktyle + słonecznik


Różnice w smaku i konsystencji są niewielkie i ciekawe jest to, że każdej z nas smakowało najbardziej inne połączenie. Słoiczek takiego kremu może kosztować albo 3 albo 20 zł, a skoro nie ma dużej różnicy to po co przepłacać :).  ( Fani słono-słodkiego połączenia będą prawdopodobnie zachwyceni opcją 1 i 4 :) )

1 komentarz:

  1. Wow! Cóż za pomysł! Najlepsze połączenie jedzeniowe tego roku dla mnie! Tak trzymajcie!

    OdpowiedzUsuń