Do tego wypieku zainspirowała mnie moja siostra. Poprosiła, żebym upiekła jej zdrową wersję sernika. Robiłam już kilka razy "chudy sernik": na chudym twarogu, jogurcie greckim i bananie, ale szczerze mówiąc nie przepadam za nim: nie jest kremowy, czuć, ze to uboga wersja a dodatkowo posmak banana akurat w serniku mi przeszkadza. Dlatego zaczęłam myśleć jak osiągnąć kompromis i zrobić zdrowszą wersję sernika, ale nie rezygnować z kremowego smaku. Od razu pomyślałam o moim ulubionym składniku "zdrowszych słodyczy", czyli creamed coconut (czyli kostce kokosowej - można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością). Wyszło pysznie (smakuje jak prawdziwy sernik!), więc gorąco polecam spróbować :)
Składniki
Spód:
1. Czubata szklanka płatków owsianych
2. Daktyle - 15 szt
3. Czubata łyżka oleju kokosowego
Masa serowa:
1. 500 g chudego twarogu
2. Opakowanie ricotty (250 g)
3. Kostka kokosowa (creamed coconut) 100g (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
4. 1 jajko
5. Budyń waniliowy bez cukru lub 2 łyżki maki ziemniaczanej
6. Coś słodkiego: miód, ksylitol, syrop z agawy - wg uznania, ja dałam ok 4 łyżek miodu
Krem kokosowy:
1. Puszka mleka w proszku
2. Szklanka wiórków kokosowych
3. Coś słodkiego: miód, ksylitol, syrop z agawy - wg uznania, ja dałam 1 łyżkę syropu z agawy
Wykonanie
Spód:

2. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie
3. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (kładziemy papier na spód, zamykamy formę i obcinamy nożyczkami nadmiar papieru) i wyklejamy mieszanką składników
Masa serowa:
1. Creamed coconut rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st
3. Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem (lub mielimy w maszynce do mięsa)
4. W dużej misce łączymy rozdrobniony twaróg, ricottę, creamed coconut i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy wybrany słodzik (np miód, ksylitol, syrop z agawy) i sprawdzamy czy poziom słodkości nam odpowiada.
5. Rozdzielamy białko od żółtka. Żółtko i budyń/mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy
6. Białko ubijamy. Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
7. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) na ok 50 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i przez 10 minut studzimy ciasto w zamkniętym piekarniku, po 10 minutach otwieramy drzwiczki i studzimy przez kolejne 10-15 min (dzięki stopniowemu studzeniu sernik nie opadnie)
Krem kokosowy:
Krem robimy jak ciasto już ostygnie, żeby od razu nałożyć go na ciasto i schować do lodówki
1. Z puszki z mlekiem kokosowym (powinna być zimna, z lodówki) odlewamy wodę, zostawiamy samą śmietankę
2. Śmietankę ubijamy (trzeba być cierpliwym, trwa to nawet ok 15 mnut)
3. Jak śmietanka będzie ubita dodajemy wybrany słodzik, połowę wiórków kokosowych i mieszamy delikatnie
4. Krem wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, posypujemy resztą wiórków kokosowych i wkładamy do lodówki (na min 2 godz, ale najlepiej na całą nic)
Smacznego :)
calypso
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz