Składniki
Spód:
2 szklanki płatków owsianych
ok 50g oleju kokosowego
2-3 łyżki zimnej wody
Krem:
2 szklanki daktyli
szklanka masła orzechowego
2 czubate łyżki mascarpone (kaloryczne szaleństwo, ale warto!)
Dodatki:
ok 200 g orzechów zmienych (mogą być solone)
150g gorzkiej czekolady (min 70%)
Wykonanie
Spód

2. Rozdrobnione płatki ucieramy z olejem kokosowym, żeby powstała kruszonka
3. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody, żeby ciasto się skleiło (Uwaga! Wodę dodajemy stopniowo, żeby ciasto nie zrobiło się za rzadkie).
4. Formę smarujemy olejem kokosowym i wyklejamy ciasto, wkładamy na ok 20 minut do lodówki
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 st i pieczemy ciasto ok 10 min, sprawdzając, żeby się nie spaliło
Krem
1. Daktyle namaczamy (zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda ledwo je przykrywała) pzrez ok godzinę a następnie blendujemy.

3. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie do połączenia składników
4. Krem wykładamy na upieczony i ostudzony spód
Wykończenie:
1. Orzechy wysypujemy równomiernie na krem i delikatnie dociskamy
2. Czekoladę rozpuszczamy (najlepiej w kąpieli wodnej) i polewamy nią orzechy
3. Ciasto wstawiamy do lodówki, minimum na całą noc
Smacznego :)
calypso
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz