wtorek, 19 kwietnia 2016

Tarta owsiana z kremem daktylowo-orzechowym, orzechami i czekoladą

Tak naprawdę to moja wersja wielkanocnego mazurka. Co prawda od Wielkanocy już trochę wody w rzekach upłynęło, ale to ciasto zawsze będzie pyszne a do tego zdrowe, więc co tam - wrzucam!

Składniki

Spód:
2 szklanki płatków owsianych
ok 50g oleju kokosowego
2-3 łyżki zimnej wody

Krem:
2 szklanki daktyli
szklanka masła orzechowego
2 czubate łyżki mascarpone (kaloryczne szaleństwo, ale warto!)

Dodatki:
ok 200 g orzechów zmienych (mogą być solone)
150g gorzkiej czekolady (min 70%)

Wykonanie

Spód
1. Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze lub młynku do kawy
2. Rozdrobnione płatki ucieramy z olejem kokosowym, żeby powstała kruszonka
3. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody, żeby ciasto się skleiło (Uwaga! Wodę dodajemy stopniowo, żeby ciasto nie zrobiło się za rzadkie).
4. Formę smarujemy olejem kokosowym i wyklejamy ciasto, wkładamy na ok 20 minut do lodówki
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 st i pieczemy ciasto ok 10 min, sprawdzając, żeby się nie spaliło


Krem
1. Daktyle namaczamy (zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda ledwo je przykrywała) pzrez ok godzinę a następnie blendujemy.
2. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy
3. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie do połączenia składników
4. Krem wykładamy na upieczony i ostudzony spód

Wykończenie:
1. Orzechy wysypujemy równomiernie na krem i delikatnie dociskamy
2. Czekoladę rozpuszczamy (najlepiej w kąpieli wodnej) i polewamy nią orzechy
3. Ciasto wstawiamy do lodówki, minimum na całą noc

Smacznego :)
calypso

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz