czwartek, 14 lipca 2016

Pasta z bobu [wegańska]

Składniki:

- 40-50dkg bobu (prawie pełen pojemnik do rozdrabniacza/blendera)
- Pół cytryny
- Pół cebuli
- Mały kawałek ostrej papryki (połowa?)
- Duży ząbek czosnku
- Oliwa
- Kmin rzymski mielony
- Sól
- Pieprz
- Cukier

Przygotowanie:

1. Gotujemy bób w osolonej wodzie aż będzie dość miękki ale nie rozgotowany - może być al dente.
Po ugotowaniu solidnie przelewamy lodowatą wodą żeby zachował zielony kolor i skórka łatwo odchodziła.
2. Obieramy bób z łupinek
3. W między czasie lekko podsmażamy cebulę do zeszklenia.
4. Wrzucamy obrany bób i cebulę do kielicha blendera
5. Dodajemy czosnek, papryczkę, pół łyżeczki kminu rzymskiego, około 3 łyżki oliwy
6. Sól, pieprz do smaku
7. Blendujemy aż będzie gładka masa dobra do smarowania. Jeśli wyjdzie za gęste można dodać więcej oliwy dla lepszej konsystencji.

Uwaga: można dać mniej cytryny żeby było mniej kwaskowate. Ja na koniec dosypałam szczyptę cukru bo czegoś brakowało mi w smaku. Zrobiło robotę :)

Podawać z pysznym domowym pieczywem, krakersami lub innymi chrupakami.

Pasta przypadkowo wyszła mi wegańska.

Smacznego
Ru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz