Składniki:
- 40-50dkg bobu (prawie pełen pojemnik do rozdrabniacza/blendera)
- Pół cytryny
- Pół cebuli
- Mały kawałek ostrej papryki (połowa?)
- Duży ząbek czosnku
- Oliwa
- Kmin rzymski mielony
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- Pół cytryny
- Pół cebuli
- Mały kawałek ostrej papryki (połowa?)
- Duży ząbek czosnku
- Oliwa
- Kmin rzymski mielony
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Przygotowanie:
1. Gotujemy bób w osolonej wodzie aż będzie dość miękki ale nie rozgotowany - może być al dente.
Po ugotowaniu solidnie przelewamy lodowatą wodą żeby zachował zielony kolor i skórka łatwo odchodziła.
2. Obieramy bób z łupinek
3. W między czasie lekko podsmażamy cebulę do zeszklenia.
4. Wrzucamy obrany bób i cebulę do kielicha blendera
5. Dodajemy czosnek, papryczkę, pół łyżeczki kminu rzymskiego, około 3 łyżki oliwy
6. Sól, pieprz do smaku
7. Blendujemy aż będzie gładka masa dobra do smarowania. Jeśli wyjdzie za gęste można dodać więcej oliwy dla lepszej konsystencji.
Po ugotowaniu solidnie przelewamy lodowatą wodą żeby zachował zielony kolor i skórka łatwo odchodziła.
2. Obieramy bób z łupinek
3. W między czasie lekko podsmażamy cebulę do zeszklenia.
4. Wrzucamy obrany bób i cebulę do kielicha blendera
5. Dodajemy czosnek, papryczkę, pół łyżeczki kminu rzymskiego, około 3 łyżki oliwy
6. Sól, pieprz do smaku
7. Blendujemy aż będzie gładka masa dobra do smarowania. Jeśli wyjdzie za gęste można dodać więcej oliwy dla lepszej konsystencji.
Uwaga: można dać mniej cytryny żeby było mniej kwaskowate. Ja na koniec dosypałam szczyptę cukru bo czegoś brakowało mi w smaku. Zrobiło robotę :)
Podawać z pysznym domowym pieczywem, krakersami lub innymi chrupakami.
Pasta przypadkowo wyszła mi wegańska.
Smacznego
Ru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz