piątek, 1 lipca 2016

Krem daktylowy z prażonym słonecznikiem





To uczucie, kiedy nutella przestaje dla ciebie istnieć, bo masz zdrowszy odpowiednik. O kremie daktylowym było trochę więcej tutaj.

Daktyle, prażony słonecznik kakao. Tadaaaam

Składniki ( 1 półlitrowy słoik ) :


2 ½  szkl daktyli
1 szkl słonecznika
2 czubate łyżki kakao

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem. Wody nalać do poziomu daktyli, nie więcej. Odstawić na 15-20 min.
Słonecznik uprażyć na patelni i zblendować, po ostudzeniu, możliwie najdokładniej ( blendować ok 5 min)
Daktyle wraz z wodą zblendować (ok 1-2 min), dodać w międzyczasie kakao. Wciąż blendując połączyć daktyle  wraz ze słonecznikiem.
Krem najlepiej trzymać w lodówce. Data ważności .. hm obstawiam ok 5 dni ;-) choć wydaje mi się, że podawanie daty ważności jest zbętne. ten krem nie wytrzyma dłużej niż 2 dni, jest za pyszny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz