piątek, 19 sierpnia 2016

Humus z koperkiem





Humus można przygotowywać na milion sposobów i z czym się chce. Właściwie każdy jest pyszny.

No to hyc :)

składniki (ok ¾ litrowego słoika) :


600 g ugotowanej ciecierzycy (ok 260 g suchej)
120 g tahini ( ja robię sama mieląc sezam )
100 ml wody
2 pęczki koperku (duże pęczki drobnego koperku z warzywniaka, a nie małe zafoliowane, kupowane w supermarkecie )
2 limonki ( sok z limonek)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sumaku ( do kupienia na bazarach na stoiskach z przyprawami)
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
3/4 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki czegoś słodkiego (ja dodałam pastę daktylową, można np. miód, ewentualnie cukier)

 

Wykonanie:


Ciecierzycę namoczyć w wodzie kilka godzin, następnie ugotować do miękkości, odsączyć i opłukać. Koperek posiekać i zasypać łyżeczką soli – odstawić na trochę albo i dłużej, następnie zblendować.
Ugotowaną ciecierzycę blendować, dodając tahini, i wodę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać koperek. Następnie wciąż blendując dodawać kolejne składniki.
Tadaaaam !

Smaczności !
Aneczka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz