Humus można przygotowywać na milion sposobów i z czym się
chce. Właściwie każdy jest pyszny.
No to hyc :)
składniki (ok ¾ litrowego słoika) :
600 g ugotowanej ciecierzycy (ok 260 g suchej)
120 g tahini ( ja robię sama mieląc sezam )
100 ml wody
2 pęczki koperku (duże pęczki drobnego koperku z
warzywniaka, a nie małe zafoliowane, kupowane w supermarkecie )
2 limonki ( sok z limonek)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sumaku ( do kupienia na bazarach na stoiskach z
przyprawami)
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
3/4 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki czegoś słodkiego (ja dodałam pastę daktylową,
można np. miód, ewentualnie cukier)
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie kilka godzin, następnie ugotować do miękkości,
odsączyć i opłukać. Koperek posiekać i zasypać łyżeczką soli – odstawić na trochę
albo i dłużej, następnie zblendować.
Ugotowaną ciecierzycę blendować, dodając tahini, i wodę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać koperek. Następnie wciąż blendując dodawać kolejne składniki.
Ugotowaną ciecierzycę blendować, dodając tahini, i wodę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać koperek. Następnie wciąż blendując dodawać kolejne składniki.
Tadaaaam !
Smaczności !
Aneczka
Smaczności !
Aneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz