poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Wegański Snickers



Miało być na próbę, na oko, od niechcenia... A wyszło doskonale :)
To moje pierwsze podejście do wege ciasta ale na pewno nie ostatnie, bo kombinować można bez końca :D
Polecam!

Składniki:
- olej kokosowy
- 2 puszki mleka kokosowego
- około 50 herbatników zwykłych lub kakaowych
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki kakao
- miód
- cukier trzcinowy lub zwykły
- mleko sojowe waniliowe
- orzechy ziemne niesolone



1. Spód:
- Mielimy lub kruszymy herbatniki. Jak kto woli, ja potraktowałam blenderem, na drobno.
Mieszamy z około 2 - 3 łyżkami oleju kokosowego i mlekiem kokosowym - około 1/4 puszki. Z olejem ostrożnie, na oko, żeby spód nie wyszedł za twardy. Można dodać kakao, żeby smak był bardziej wyraźny. Po uzyskaniu jednolitej masy układamy równo na blaszce i wkładamy do lodówki aż stwardnieje.
2. Środek
- Kaszę jaglaną gotujemy na mleku sojowym na bardzo miękko, do smaku można dodać miodu i mleka kokosowego - 1/3 z tego co zostało z otwartej puszki. Dodajemy około 4 - 5 łyżki oleju kokosowego. Kiedy kasza wystygnie blendujemy na gładką masę i układamy na schłodzonym spodzie ciasteczkowym. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce.
3. Kajkamkokarmel ;)
- Do wysokiego garnka wlewamy całą puszkę mleka kokosowego i to co nam zostało po poprzednich warstwach. Do tego dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Mleko będzie się mocno pieniło - dlatego wysoki garnek. Gotujemy cały czas mieszając i pilnując ;)
Zmniejszamy ogień po około 10 minutach. Jeśli nasza masa lekko poszarzała to dobrze. Nadal pilnujemy. I mieszamy. To będzie moment kiedy masa nabierze odpowiedniego, kajmakowego koloru. Zdejmujemy z ognia i mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze na chwilę wstawiamy na ogień, cały czas mieszając. Gotowy karmelokajmak mieszamy z orzechami - szklankę i troszkę - ale na oko ;)
Gotową masę wylewamy na schłodzone ciasto, czekamy aż wystygnie i jeśli wytrzymamy to chowamy do lodówki, żeby się przegryzło. A jeśli nie... to jemy!






Smaczności!

Sier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz