środa, 3 sierpnia 2016

Zupa krem z pietruszki z masłem orzechowym

Ten przepis odtworzyliśmy wspólnie ze znajomymi, zainspirowani zupą, którą zaserwowano nam w
pewnym lokalu. To krem, który może być jednocześnie obiadem i deserem, bo ma delikatny, słodkawo-orzechowy smak ;) Musicie go spróbować!

Składniki:
* 0,5 kg pietruszki
* 1-2 nieduże bataty -  ok. 300 g
* 1 średnia cebula
* 1 ząbek czosnku
* 2 cm korzenia imbiru (o średnicy kciuka)
* 0,5 puszki mleka kokosowego
* 3 łyżki masła orzechowego
* kilka kropel cytryny
* 0,5 łyżeczki curry
* sól

Pietruszkę i bataty kroimy w talarki (ok. 1-1,5 cm), cebulę kroimy w ósemkę. Warzywa wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. na 180 st. W tym czasie podgrzewamy 3 szklanki wody w garnku. Jak warzywa zmiękną, wrzucamy je do wrzątku. Dodajemy pokrojony na małe kawałeczki imbir oraz posiekany lub wyciśnięty czosnek. Lekko solimy i chwilę podgotowujemy. Następnie wszystko blendujemy. Jak uznacie, że zupa jest trochę za gęsta, dodajcie jeszcze 0,5-1 szklankę wody. Wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy curry oraz 3 czubate łyżki masła orzechowego oraz pół puszki mleka kokosowego. Znowu wszystko podgotowujemy mieszając. Na koniec dodajemy kilka kropel cytryny i ewentualnie w razie potrzeby doprawiamy jeszcze zupę solą. Gotowe!

A teraz idźcie po pietruszkę i do garów :> Smacznego!

Agata vel Ptyś


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz