niedziela, 4 września 2016

Bułeczki pszenno-owsiane



Bążur!
Bułka z rana, jak śmietana! Takie o, ładne bułeczki polecam na śniadanie :)

Składniki:
- 60g płatków owsianych + na posypanie
- 20g miodu
- 20g masła roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
- 200ml ciepłego mleka
- 350g mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 g drożdży

Wykonanie:
1. Blendujemy płatki i wsypujemy do miski razem z mąką, miodem, olejem, roztopionym małem i 3/4 ciepłego mleka. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do wystygnięcia.
2. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto odstawiamy w ciepłe i ustronne miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.


3. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na około 10-12 kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i dokładamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy byłeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Na oko najlepiej - aż się zarumienią. Jeśli Wasz piekarnik jest kapryśny i lubi grzać jak chce, to pożna bułeczki potraktowac jajkiem i płatkami w połowie pieczenia. Dzięki temu ciasto się upiecze, jajo się nie spali a jednocześnie da ładny "efekt glazury" ;)


Smaczności!
Sier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz