niedziela, 4 września 2016

Tarta z dynią



Sezon ruszył, więc dynia do kuchni marsz! Dziś przeeeeeeeesłodka tarta! Omnomnom ;) zapraszam do próbowania.

Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki + na posypanie
- 50g cukru
- 125g masła
- 1 jajo
- troszkę mleka
- oliwa do natłuszczenia blachy (jeśli trzeba)

Nadzienie:
- 500g obranej, bez pestek dyni
- 500ml mleka
- 200g drobnego cukru
- 2 jaja
- kapka aromatu waniliowego lub laski

Przygotowanie:
1. Mąkę i cukier wsypujemy do dużej miski. Wcieramy masło aż powstaną okruchy. Dodajemy jajo i mleko. Wyrabiamy ciasto ale nie za długo, bo nie będzie kruche. A ma ;) Formujemy gruby placek i chowamy w woreczku do zamrażarki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2. Dynię kroimy w kostkę, około 2 cm, wrzucamy do garnka, wlewamy mleko i dodajemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień, dodajemy wanilię i gotujemy aż dynia będzie mięciutka. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia.




3. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, trzemy na tarce, na dużych oczkach i rozkładamy, jednocześnie dociskając równo na dnie i bokach foremki. Gotowe ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy, aż będzie lekko złote.

4. Ubijamy dwa jaja i dodajemy je do masy dyniowej. Całość miksujemy razem na gładką masę. Wylewamy na wystudzone ciasto i pieczemy, aż nadzienie stężeje, ale jednocześnie będzie lekko galaretowate.

Można podać z kleksikiem śmietany, jogurtem lub z niczym ;)

Smaczności!
Sier


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz