Składniki:
Ciasto
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 125ml gorącej wody
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki soli
- mąka do posypania blatu (polecam zwykłą pszenną)
Farsz:
- 200 g liści szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego twardego sera (parmezanu/grana padano)
- 1 duża łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól, pieprz
Dip z ricotty:
- 250 g sera ricotta
- skórka z połowy cytryny
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka płatków chilli lub pół łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżki nasion chia
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać
do miski, wymieszać z solą. Zrobić zagłębienie, dodać masło i roztrzepane jajko.
Zagniatać ciasto i stopniowo dodawać gorącą wodę. Powinno być miękkie,
elastyczne, bez grudek. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30
minut.
Farsz: Na patelni
rozgrzać oliwę lub masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ją
zeszklić. Pod koniec dodać drobno posiekane lub wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, całość wymieszać i chwilę smażyć, ale nie za długo, aby czosnek nie
zgorzkniał. Przełożyć do miski.
Na patelni ponownie
rozgrzać jedną łyżkę oliwy i stopniowo dodawać liście szpinaku. Dusić na
niewielkim ogniu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a nadmiar wody odparuje.
Na koniec doprawić i przełożyć do miski z cebulą i czosnkiem, dodać nasiona chia i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto
podzielić na 2 części. Na stolnicę wysypać mąkę i rozwałkować cienko pierwszą
partię ciasta (około 3mm). Z powstałego placka wyciąć krążki przy pomocy szklanki.
Na środku każdego układać po łyżce farszu. Brzegi dokładnie zlepić i uformować
według upodobań.
W
dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierwszą partię pierogów (około 10-15 sztuk)
wrzucać na gotującą się wodę. Gotować ok. 2 minut od czasu ich wypłynięcia na
wierzch. Ugotowane pierożki wyłowić łyżką cedzakową na talerz lub miskę.
* Nasiona chia można zastąpić 1 łyżeczką czarnuszki lub maku
** Można również dip traktować jako dodatek do szpinakowego farszu i takowym wypełniać pierogi.
Smaczności!
Olga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz