wtorek, 6 września 2016

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i dipem z ricotty






Składniki:
Ciasto

  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 125ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • mąka do posypania blatu (polecam zwykłą pszenną)

Farsz:
  • 200 g liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego twardego sera (parmezanu/grana padano)
  • 1 duża łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sól, pieprz
Dip z ricotty:
  • 250 g sera ricotta
  • skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub pół łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżki nasion chia
  • oliwa z oliwek
  • sól


Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić zagłębienie, dodać masło i roztrzepane jajko. Zagniatać ciasto i stopniowo dodawać gorącą wodę. Powinno być miękkie, elastyczne, bez grudek. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Farsz: Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ją zeszklić. Pod koniec dodać drobno posiekane lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość wymieszać i chwilę smażyć, ale nie za długo, aby czosnek nie zgorzkniał. Przełożyć do miski.
Na patelni ponownie rozgrzać jedną łyżkę oliwy i stopniowo dodawać liście szpinaku. Dusić na niewielkim ogniu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawić i przełożyć do miski z cebulą i czosnkiem, dodać nasiona chia i całość dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części. Na stolnicę wysypać mąkę i rozwałkować cienko pierwszą partię ciasta (około 3mm). Z powstałego placka wyciąć krążki przy pomocy szklanki. Na środku każdego układać po łyżce farszu. Brzegi dokładnie zlepić i uformować według upodobań.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierwszą partię pierogów (około 10-15 sztuk) wrzucać na gotującą się wodę. Gotować ok. 2 minut od czasu ich wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierożki wyłowić łyżką cedzakową na talerz lub miskę.


Do podania kremowy dip z ricotty: 250 g ricotty wyłożyć do miseczki, doprawić 2 łyżkami startego na drobnych oczkach parmezanu, 2 łyżkami nasion chia, szczyptą chili, łyżeczką oliwy z oliwek i soli. Dodatkowo wierzch posypujemy nasionkami chia, skórką startą z połowy cytryny i skrapiamy oliwą.
* Nasiona chia można zastąpić 1 łyżeczką czarnuszki lub maku

** Można również dip traktować jako dodatek do szpinakowego farszu i takowym wypełniać pierogi.

Smaczności!

Olga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz