wtorek, 13 września 2016

Papryki nadziewane kaszą gryczaną, tofu i warzywami

Sezon na papryki trwa! Tanie jak nigdy :) Dlatego dzisiaj przepis na wegańskie papryki faszerowane kaszą gryczaną, tofu i warzywami - pyszne! Smak pieczonej papryki - bezcenne!



Składniki:
* 3 duże czerwone papryki
* torebka kaszy gryczanej (100 g)
* 1 cebula
* 1 niewielka cukinia
* 1 duży ząbek czosnku
* pół puszki pomidorów krojonych
* opakowanie tofu wędzonego (180 g)
* 2 łyżeczki curry
* sól, cukier, pieprz
* olej do podsmażenia (u mnie kokosowy)

Gotujemy kaszę - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy - ja używam oleju kokosowego, bo tak najzdrowiej. Doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki oraz curry. Chwilę podsmażamy. Dorzucamy cukinię pokrojoną w małą kostkę - trzymamy do momentu aż delikatnie zmięknie.
Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę oraz warzywa z patelni. Dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę oraz pomidory i wszystko dokładnie mieszamy, jeśli trzeba to doprawiamy solą.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Paprykom odkroić kapturek (nie wyrzucać!) i usunąć gniazdo. Napełnić je przygotowanym farszem (starczyło mi idealnie na 3 papryki) i na koniec przykryć kapturkiem. Papryki stawiamy na blaszce, do której wlewamy troszkę wody. Wstawiamy do piekarnika na ok.25-30 min. (aż lekko zmiękną).

Smacznego!
Ptyś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz