Na targowiskach kolorowe warzywa lata wciąż królują, ale trzeba się spieszyć bo ich schyłek zbliża się wielkimi krokami. Jest to zatem ostatni moment na letnie przetwory do słoików oraz na tradycyjne francuski gulasz z warzyw czyli Ratatouille! To danie chodzi za mną od dłuższego czasu, tylko z czym go podać, można z kaszą, ze świeżą bagietką, z dodatkiem pieczonego mięsa, ale trafiłam na taki oto PRZEPIS i muszę przyznać, że pomysł jest znakomity zarówno pod względem walorów smakowych jak i estetycznych :)
Przepis na bułeczki lekko zmodyfikowałam zastępując proszek do pieczenia świeżymi drożdżami.
SKŁADNIKI
- 1 średni bakłażan (ok. 400 g)
- sól
- 6 łyżek oliwy
- 250 g zielonej cukinii
- 250 g żółtej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 0,5 kg świeżych pomidorów
- 1 cebula czerwona nieduża
- 1 cebula biała nieduża
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chili (można pominąć)
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pół pęczka świeżego tymianku
Bakłażana pokroić w krążki grubości 0,5cm, przełożyć do miski i posypać łyżką soli. Odstawić na 20 min. aby pościł sok. Po tym czasie odlać wodę z miski i osuszyć bakłażana.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek obrać i rozgnieść nożem lub pokroić w plasterki.. Z pomidorów usunąć szypułki i pokroić w 2cm kostkę.
Przygotować pod ręką spore naczynie do zapiekania.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojoną cukinię, smażyć aż zmiękną i się zarumienią z każdej strony. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Ponownie na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i partiami obsmażyć paprykę. Smażyć przez 3-5 minut i przełożyć, przełożyć do naczynia z cukinią.
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i dodać osuszonego bakłażana. Smażyć podobnie jak cukinię, aż się lekko zrumieni, przełożyć do naczynia z cukinią i papryką.
Wlać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć mieszając regularnie, aż się zeszkli. Na koniec dodać rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze przez minutę, po czym przełożyć do naczynia z resztą warzyw.
Świeże pomidory pokrojone w kostkę przełożyć do naczynia z warzywami. Dodać pół pęczka świeżego tymianku, pół łyżeczki chili i 2 łyżeczki rozmarynu. Całość starannie wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 15 minut po czym pozostawić do czasu przygotowania bułeczek.

BUŁECZKI
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 20 g masła roztopionego
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 kopiata łyżeczka rozmarynu świeżego lub suszonego
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w 1/3 części ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać roztrzepane jajko, roztopione masło, rozdrobniony czosnek, tymianek, rozmaryn, parmezan, sól, miód i pozostałe mleko. Dodać rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – około 20-30 minut.
Ciasto wyjąć z miski na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrabiać. Podzielić na 8-6 równych części, z których uformować zgrabne kulki. Można również wycinać krążki z ciasta przy użyciu szklanki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Bułeczki ułożyć na warzywach w naczyniu do zapiekania, zachowując odstępy. Wierzch bułeczek można posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były ładnie rumiane po upieczeniu.
Naczynie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż bułeczki się równo upieką.

To jest przepyszne!
Polecam,
Olga
Polecam,
Olga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz