niedziela, 18 września 2016

Pasztet z soczewicy i warzyw




Upiekł mi się niedawno chleb. Pomyślałam, że może bym tez do niego coś zrobiła. Padło na pasztet. Ten jest bardzo prosty, szybki i ma fantastyczną konsystencję :)
Do garów więc!

Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 jajo
- 1 cebula
- pestki dyni - do środka i na posypkę
- pietruszka natka
- curry
- kurkuma
- masło
- chilli 
- olej
- sól i pieprz



Wykonanie:
1. Soczewicę zalewamy i gotujemy. W międzyczasie myjemy warzywa, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Soczewicę gotujemy do osiągnięcia miękkiej, łatwo przechodzącej w papkę konsystencji - do takiego stanu doprowadzamy gniotąc po ugotowaniu. Starte warzywa podsmażamy na maśle i oleju. Ja użyłam kokosowego, z przewagą masła. Im damy go więcej tym pasztet po upieczeniu będzie się łatwiej rozsmarowywał. Dodajemy przyprawy, jakie lubimy.
3. Kiedy warzywa zmiękną, mieszamy je z soczewicą, doprawiamy jeszcze dla pewności, dodajemy posiekaną pietruszkę i całe pestki dyni. Na końcu dodajemy jajo. Mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
4. Masę przekładamy do foremki, może być keksówka. Moja gdzieś się zapodziała więc zrobiłam w małej tortownicy - ok. 18 cm średnicy. Wygładzamy powierzchnię i posypujemy resztką pestek z dyni. Hyc do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż wierzch będzie rumiany, ścięty i delikatnie przypieczony.

Jemy z czym chcemy ;)

Smaczności!
Sier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz