czwartek, 8 września 2016

Wegański budyń jaglany z dynią i brzoskwinią



W alternatywie do tradycyjnego budyniu. Smacznie, zdrowo i na czasie.
Wg przepisu ze strony GOTUJ ZDROWO.

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 brzoskwinie
1/2 małej dyni
1/2 cm plaster kłącza imbiru
ziarenka z 1 owocu kardamonu
kawałek kory cunamonu
6 daktyli
5-8 migdałów
5-8 orzechów nerkowca
1 szklanka wody mineralnej
1/4 łyżeczki soli morskiej
ulubione owoce do przystrojenia

Przygotowanie:
Migdały zalać połową szklanki wrzątku, aby nieco zmiękły i by odeszła skórka. Odstawić na około 10 min (po tym czasie z migdałów można ściągnąć skórkę, aczkolwiek nie jest to konieczne)

W międzyczasie zagotować litr wody. Suchą kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, następnie  odcedzić wodę i czynność powtórzyć. Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Dynię przekroić na pół wydrążyć pestki z obu połówek następnie ułożyć je krojeniem do dołu na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut aby lekko zmiękła. 
Po tym czasie połówkę dyni obrać ze skórki i pokroić w kostkę*.
Brzoskwinie również pokroić na podobne kawałki co dynię. Owoce przełożyć do garnka, dodać starty cynamon, rozgniecione nasiona kardamonu, starty imbir i sól. Wlać wodę do połowy poziomu owoców. 



Gotować na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut, do czasu aż dynia zmięknie. Całość przełożyć do naczynia miksera, dodać ugotowaną kaszę, pokrojone drobno daktyle i orzechy oraz miksować do uzyskania gładkiej, budyniowej konsystencji. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dolać więcej wody.


Budyń podawać z ulubionymi owocami sezonowymi. U mnie trafiły się akurat figi.

*Drugą połówkę dyni wykorzystałam, aby zrobić wspaniały hummus z pieczonej dyni z przepisu Aneczki.

Smacznego!
Olga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz