W alternatywie do tradycyjnego budyniu. Smacznie, zdrowo i na czasie.
Wg przepisu ze strony GOTUJ ZDROWO.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 brzoskwinie
1/2 małej dyni
1/2 cm plaster kłącza imbiru
ziarenka z 1 owocu kardamonu
kawałek kory cunamonu
6 daktyli
5-8 migdałów
5-8 orzechów nerkowca
1 szklanka wody mineralnej
1/4 łyżeczki soli morskiej
ulubione owoce do przystrojenia
Przygotowanie:
Migdały zalać połową szklanki wrzątku, aby nieco zmiękły i by odeszła skórka. Odstawić na około 10 min (po tym czasie z migdałów można ściągnąć skórkę, aczkolwiek nie jest to konieczne)
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Dynię przekroić na pół wydrążyć pestki z obu połówek następnie ułożyć je krojeniem do dołu na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut aby lekko zmiękła.
Po tym czasie połówkę dyni obrać ze skórki i pokroić w kostkę*.
Brzoskwinie również pokroić na podobne kawałki co dynię. Owoce przełożyć do garnka, dodać starty cynamon, rozgniecione nasiona kardamonu, starty imbir i sól. Wlać wodę do połowy poziomu owoców.
Gotować na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut, do czasu aż dynia zmięknie. Całość przełożyć do naczynia miksera, dodać ugotowaną kaszę, pokrojone drobno daktyle i orzechy oraz miksować do uzyskania gładkiej, budyniowej konsystencji. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dolać więcej wody.
Budyń podawać z ulubionymi owocami sezonowymi. U mnie trafiły się akurat figi.
*Drugą połówkę dyni wykorzystałam, aby zrobić wspaniały hummus z pieczonej dyni z przepisu Aneczki.
Smacznego!
Olga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz