niedziela, 18 września 2016

Tarta z domowym budyniem cytrynowym i figami


A może ktoś z Was ma ochotę na prostą ale pyszną tartę tym razem klasyczną a nie wege-vegan-fit-super zdrową? ;) 
Choć na pewno dobre jest to że budyń robimy sami a nie kupny z torebki.

Jestem zwolniona z robienia spodów do tart - mam od tego ludzi :D Mistrzem kruchego spodu do tarty jest Żabeł. I tym właśnie wpisem inaugurujemy #HabaGaryMen :D Fanfary!!!

Składniki na "kruchy spód 321":
3 części mąki -  150 gram
2 części tłuszczu - 100 gram masła 
1 część cukru pudru - 50 gram (lub drobny cukier do wypieków)
1 żółtko (jak wrzucimy całe jajko spód będzie mniej kruchy)

Składniki na budyń:
500ml mleka
5 żółtek
80 gram cukru 
30 gram mąki pszennej
30 gram mąki ziemniaczanej 
Skórka z połowy cytryny i całej limonki (można dowolnie zmieniać)
Sok z jednej limonki

Dodatkowo: 

7-8 dojrzałych, fioletowych fig
Syrop klonowy

Przepis na kruchy spód do tarty by Żaba:

1. Sypkie składniki przesiewamy przez sitko, miksujemy z masłem aż dostajemy "jednorodny granulat (jak jednorodna masa bitumiczna)". 
2. Dodajemy żółtko i znów mieszamy. 
3. Lepimy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
4. Po wyjęciu z lodówki i zdjęciu folii ;) rozwałkowujemy.
5. Formę smarujemy dokładnie masłem.
6. Jeśli ciasto nie przyklei się do niczego to nawijamy na wałek i przekładamy do formy. 
7. Wkładamy do lodówki na 30 min albo od razu do pieca.
8. Żeby nie zrobiły się bąble - ciasto dziubiemy widelcem w kilku miejscach albo układamy papier na wierzch i obciążamy suchą fasolą.
9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy:
     a. Aż się lekko  zarumieni spód ciasta (opcja bez fasoli) czyli około 15 min
     b. Około 25 min: 15 min z fasolą i 10 min po zdjęciu papieru z fasolą - aż przyrumieni się.

Przepis na budyń:
1. Mleko z dodatkiem starych skórek (bez soku z owoców bo się zwarzy!) podgrzewamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia.
2. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną masę.
3. Dodajemy mąki i znów miksujemy do uzyskania gładkiej jasnej masy.
4. Około 100 ml gorącego mleka wlewamy do ubitych żółtek i znów miksujemy.
5. Całość wlewamy do gorącego mleka na ogniu i mieszamy aż zgęstnieje i chwilkę się pogotuje (dosłownie kilka bąbli). Jeśli budyń zrobi się gęsty i grudkowaty to nic nie szkodzi.
6. Odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu (budyń może być letni) dodajemy sok z cytryny/limonki i mieszamy. Soku można dodawać do smaku a budyń po wymieszaniu z cytryną powinien się wygładzić. Uwaga żeby nie zrobił się za rzadki bo będzie się rozlewał po pokrojeniu tarty na kawałki.
7. Przekładamy budyń na spód tarty.

Na koniec układamy plasterki fig i wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło jeśli trzeba.

Przed podaniem polać syropem klonowym posypać granatem i listkami mięty dla ozdoby.

Smacznego!
Żaba & Rurka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz