Składniki na spód (średnica tarty 30 cm) :
1 szkl.
suchej kaszy jaglanej
2 jajka
50 g masła
klarowanego
pęczek
szczypiorku
3/4 łyżeczki
soli
Składniki na masę:
200 g
pieczarek
1 średnia cebula
dwie duże garści
szpinaku świeżego (lub ok 100 g mrożonego)
1 szkl. śmietanki 30 %
2 jajka
200 ml sosu
paprykowego np. z tego przepisu /
ewentualnie dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego *
100 g
startego parmezanu (można więcej)
1/2 łyżeczki
soli + (szczypta podczas smażenia pieczarek i cebulki)
3/4 łyżeczki
czarnego pieprzu
płaska
łyżeczka posiekanej papryczki chilli
·
Wyjdzie
kremowo pomidorowy , ale też godny uwagi :3
Wykonanie:
Spód:Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy gorącą wodą ( inaczej będzie wyczuwana goryczka). Następnie kaszę przełożyć do garnka, dodać 2 szklanki wody i ugotować kaszę, do momentu aż wchłonie całą wodę. Odstawić i wystudzić. Dodać masło, sól, szczypiorek, jajka i wymieszać całość. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Przełożyć ciasto do formy na tartę ( tak aby było też na brzegach) i podpiec w piekarniku – 15 min.
Masa:
Cebulkę zeszklić na patelni wraz z odrobiną tłuszczu.
Dodać posiekane pieczarki, szczyptę soli, i smażyć całość przez ok 10-15
min. Dodać szpinak. Kiedy szpinak zmięknie, zdjąć z ognia i przełożyć całość na
podpieczony jaglany spód.
W misce wymieszać śmietankę, jajka, oraz krem
paprykowy (/ pomidorowy) przyprawy wraz z chilli oraz ser, następnie wylać na
przygotowany spód. Piec 30 min w 175 stopniach.
Smaczności !!
Aneczka
Jest pyszna. Robiłam już wersję z samą cebulą a dzisiaj była cukinia, cebula i kurczak, a niezmienny spód i masa:) moja rodzina ją pokochała:)
OdpowiedzUsuńChyłko, muzyka na nasze uszy :) ściskamy ! :)
OdpowiedzUsuń