Składniki (blacha do tarty):
Spód:
190 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
100 g (połowa kostki) pasty kokosowej (creamed coconut*)
50 g wiórków kokosowych
owoce:
0,5 kg powideł z czarnej porzeczki (lub czarnej porzeczki + 3 łyżki cukru)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
60 g masła
120 g mąki
60 g cukru pudru
100 g (połowa kostki) pasty kokosowej
* pasta kokosowa - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Jest pyszna :) 100% kokosa
Wykonanie:
Składniki na spód (1): mąkę, cukier puder, masło, pastę kokosową oraz wiórki umieścić w misce i zagnieść, następnie dodać żółtko i całość ponownie wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce/zamrażarce minimum 0,5 godziny.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść w misce, następnie schłodzić w lodówce/zamrażarce minimum 0,5 godziny.
Powidła wymieszać razem z mąką ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blasze, tak aby było też na ściankach formy, następnie wyłożyć na to przygotowane owoce i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach przez 30-40 min - aż kruszonka i brzegi zacznie delikatnie brązowieć.
Smaczności!
Aneczka
Aneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz